25.07.2011 г.

Срамни въшки


Срамните въшки са паразитиращи по тялото на човека насекоми, с които можете най-лесно да се заразите по време на полов акт. Освен това те могат да живеят дълго време в състояние на анабиоза (без “стопанин”) и да се заразите с тях в банята, сауната или басейна, при използването на чужди хавлии, спално или долно бельо и т.н.

Презервативът не може да ви спаси от срамните въшки. Единственото профилактично средство в случая е взискателност при половите контакти. Ако имате съмнения за срамни въшки, трябва незабавно да се обърнете за съвет към дерматолог или венеролог.

Срамните въшки са противоречиви в своето съществуване организми. От една страна, те могат с месеци да живеят в анабиоза, оказали се “без стопанин” (по-точно без неговата кожа и коса). Могат да издържат на натиск (до 1,5 кг), да живеят до 4 денонощия под 30 см пясъчен слой и до 2 денонощия във вода. Но от друга страна, не понасят глада: ако внезапно ги откъснат от тялото, без храна, най-много до 24 часа те загиват.

Срамните въшки живеят и се размножават добре само при температура 30-35 градуса С.

Учените не могат да обяснят тази избирателност, но някои хора са далеч по-податливи на срамните въшки отколкото други. Ако случаят е такъв, те моментално се прилепват с трите си крака (разположени от едната страна на тялото им) към косъма. При опит за отделяне, те проявяват признаци на живот и още по-здраво се прилепват към косъма, поради което могат много трудно да бъдат отделени от него.

В Европа и САЩ срамната педикулоза на периоди придобива размерите на епидемия. При това от паразитите страдат главно по-младите хора.

Това не е венерическо заболяване. Обикновено с въшките човек се заразява при полов контакт, но те могат да се прихванат и в бани, сауни или басейни, дори в солариуми, а също така при употреба на чуждо спално или долно бельо.

Въшките предпочитат областта на гърдите, защото там има най-много апокринови жлези, които отделят пот със силна миризма, но могат да обитават...



... и бедрата, тялото и подмишниците. От тези места те могат да се преместят върху брадата, мустаците или миглите. Всичко зависи от степента на окосмяване на жертвата.

Въшката или гнидата може да се види трудно с просто око. Най-малките (1-3 мм) въшки се закрепват в самия корен на косъма.

Характерни признаци на заразяване

• Сърбеж - въшките разпръскват вещество, което раздразва кръвта и предизвиква характерен сърбеж
• Петна - след заразяване по кожата се появяват синкави петна с диаметър до 1 см, които бързо изчезват. Това се или малки кръвоизливи, или отлагане на секрета от слюнчените жлези на срамните въшки.
• Тъмни точки върху бельото - петната по долното бельо са продукти на жизнената дейност на срамните въшки.
• Мехури - разчесването на сърбящите места води до появата на червени пъпки, мехури и екземи.
• Самите въшки - поради растежа на косата гнидите заедно с косъма се виждат по-лесно – над повърхността на самия косъм. А височината на тяхното разположение може да посочи приблизително от колко време са налице.

Как да се преборим

Обичайният душ със сапун няма да убие въшките и няма да ни избави от гнидите. Но не си струва, както преди години, да се заливаме с газ – вече има по-ефективни съвременни средства.

Ако косата е дълга, най-добре е да се намали нейната дължина. Мъжете могат да си обръснат главите и по този начин ще премахнат много от въшките и гнидите, а и ще направят по-лесен прегледа на поразените участъци.

За да разтворим залепващото вещество, което задържа гнидите на косъма, трябва да се измием с гореща вода и оцет.

В аптеките се предлагат препарати за външна употреба, съдържащи различни активни вещества. Има и препарати, които се приемат вътрешно – те правят кръвта отровна за въшките.

Мръсното бельо трябва да се превари със содов разтвор в продължение на 25-30 мин., за да се убият гнидите, които в противен случай могат да живеят там още до 6 дни. След това дрехите трябва да се изгладят с гореща ютия (особено...... гънките им). И накрая най-неприятното, но най-важното: трябва да се направят изследвания за наличието на сифилис, гонорея, хламидиоза и другите заболявания, предавани по полов път (никой не може да каже чия кръв са смучели преди вредителите).


zdrave.bg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...